Timing eiwitinname belangrijk voor sportieve fietsers

bouwen aan de basisHet goed spreiden van de eiwitinname over de dag is belangrijk voor (top)sporters. In Fiets nr. 6 van 31 mei geven sportdiëtist Floris Wardenaar, en voedingsadviseur van wielerploeg Blanco Pro Cycling Marcel Hesseling hun interpretatie van de wetenschappelijke inzichten over eiwitinname.

Het beter spreiden van de eiwitinname over de dag is volgens Wardenaar niet alleen voor de topsporter, maar ook voor de prestatiegerichte fietser een goed advies. “Wanneer je als fietser goed wilt herstellen, kun je daar winst pakken”, stelt Wardenaar, die bij HAN Sport en Bewegen promotieonderzoek doet naar de voedingsinname van top- en recreatiesporters en verbonden is aan InnoSportLab Papendal. “Dan zul je dus eiwitrijke producten tussen de maaltijden door moet nemen. Neem bijvoorbeeld het toetje van de avondmaaltijd: dat bevat vaak zuivel, wat rijk is aan eiwit. Neem dat toetje niet meer na de avondmaaltijd – want die bevat toch al ruim voldoende eiwit – maar op een ander moment. Je hoeft dus niets anders te eten of meer eten, maar je gaat het op een andere manier timen.”

Marcel Hesseling legt uit hoe hij de renners van Blanco adviseert. Hij gebruikt niet de hoeveelheid koolhydraten, maar de eiwitinname als basis: op vijf à zes momenten verspreid over de dag nemen de renners een maaltijd of tussendoortje waar zo’n 20-25 gram eiwit in zit. “Daarnaast ga je variëren met de hoeveelheid koolhydraten, afhankelijk van hoeveel je die dag nodig hebt aan energie”, zegt Hesseling. “Wanneer een renner een rustdag heeft, dan moet hij ook gewoon die eiwitten binnenkrijgen. Ik adviseer dan om bij ontbijt wel bijvoorbeeld yoghurt met muesli te eten, maar de helft aan muesli te nemen van wat hij op een trainingsdag eet.”

Anja Janssen van Food for text schreef het artikel, onder meer naar aanleiding van de presentatie van de factsheet eiwitten van Topsport Topics tijdens de Live sessie Sport en Voeding in maart op Papendal. Die werd georganiseerd door het Nationale Sportinnovatie Platform.