Sportmuffin die je alert houdt

BMX supercross PapendalEen smakelijke eiwitrijke muffin zonder meel. Die ontwikkelden chef sportrestaurant Papendal Erik te Velthuis en sportdiëtist Nick Iedema van HAN Sport en Bewegen en Team Voeding NOC*NSF voor de Nederlandse BMX-top. Ze vertelden erover tijdens de workshop Brainfood Recepten van de Conferentie Brainfood op 13 juni 2014.

Wedstrijden die zich over vier uur uitstrekken, met korte explosieve en hoogintensieve inspanningen van 30 tot 40 seconden waarin alles tactisch, technisch en fysiek moet kloppen. Tussendoor uitfietsen en weer voorbereiden op de volgende heat. Emoties die na een heat hoog kunnen oplopen, veel valpartijen en wedstrijdspanning. Het zijn stuk voor stuk kenmerken van de BMX-sport. Een sport waarnaar op sportvoedingsgebied nog maar weinig specifiek onderzoek is gedaan.

Focus vasthouden

De belangrijkste vraag die Nick Iedema kreeg van de Nederlandse BMX-rijders die hij bijstaat als sportdiëtist is: hoe kunnen we de focus vasthouden? Nick zocht het antwoord in het via de voeding beïnvloeden van de afgifte van bepaalde neurotransmitters – de stoffen die de communicatie tussen de hersencellen verzorgen. Van de neurotransmitter serotonine is bekend dat hij voor rust en ontspanning zorgt. Het lichaam maakt meer serotonine aan bij een hogere inname van koolhydraten en van het essentiële aminozuur tryptofaan. Veel serotonine verlaagt de alertheid. Van een ander aminozuur, tyrosine, is bekend dat het in de hersenen wordt omgezet in de neurotransmitter dopamine, die de alertheid juist stimuleert. De BMX’ers hebben verder wel koolhydraten nodig voor de energie tijdens de gehele wedstrijdperiode van vier uur, waarin ze qua hartslag constant in zone D1 (niveau rustige duurtraining) zitten – met uitzondering van de heats van 30-40 seconden.

Eiwitrijke sportmuffin

Met die voorkennis ging Nick Iedema samen met Erik te Velthuis aan de slag. Ze wilden voor de wedstrijddag een gemengde maaltijd en producten ontwikkelen die zorgen voor een stabiele cognitieve staat. Het eiwitgehalte moest daarvoor omhoog richting het koolhydraatgehalte. Ook wilde Nick meer tyrosine erin. Zo kwamen Nick en Erik onder meer tot een eiwitrijke sportmuffin, die de BMX’ers gebruiken als tussendoortje. Per portie van 3 muffins bevatten deze 249 kcal, 20 gram eiwit, 17 gram koolhydraten, 12 gram vet en 7 gram vezels.brainfoodrecepten

Het recept van Erik te Velthuis

Ingrediënten  (voor 6 muffins)

125 gram magere kwark, 1 ei, 30 gram geraspte wortel, 25 gram gedroogde vijgen, 10 gram rozijnen, 25 gram gebroken lijnzaad, snufje kaneelpoeder, snufje kardemompoeder, 20 gram zonnebloempitten en 1 eetlepel water.

Bereiding

De oven voorverwarmen op ca. 200 graden Celsius. De eieren met de kwark kloppen. De wortel in kleine, fijne reepjes raspen. De vijgen in stukjes snijden. De geraspte wortel en de vijgenstukjes met de rozijnen, het lijnzaad en de kruiden door het ei-kwarkbeslag spatelen. Het beslag in papieren muffincaisses doen in een muffinbakvorm. De zonnebloempitten door het water roeren en over de muffins strooien. Ongeveer 12 minuten bakken in de oven.
Het beslag is ook als drie in de pan tot kleine pannenkoekjes te bakken.

De sportvoedingsconferentie Brainfood vond plaats op 13 juni 2014 op sportcentrum Papendal en werd georganiseerd door HAN Sport en Bewegen.