Slimme verwerkingslijnen die alles aankunnen

impressie PicknpackIntelligente camerasystemen, slimme robots en flexibele verpakkingsmachines maken de mens straks overbodig. Niet alleen bij het verpakken van trostomaten en druiven, maar ook voor het samenstellen en verpakken van kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s. Duur hoeft dit niet te zijn met de flexibele standaardmodules uit het PicknPack-project. Het artikel dat Food for text schreef over dit grote Europese onderzoeksproject is verschenen in VMT nr. 10 van 7 mei.

“Wij willen naar een aantal standaardmodules die je zo van het schap haalt, of die je vandaag door een leasemaatschappij laat bezorgen, omdat je morgen een klus hebt.” Dat zegt projectcoördinator Erik Pekkeriet van Wageningen UR Glastuinbouw.

De R&D binnen het vierjarige project mag dan 12 miljoen euro kosten, de geschatte kostprijs van de drie standaardmodules die er uiteindelijk uit moeten rollen, is een stuk lager. Pekkeriet: “Een heel eenvoudige quality assessmentmodule hoeft maar 10.000 euro te kosten, een robotic handlingmodule 25.000-75.000 euro – en die kan heel veel verschillende dingen doen – en een verpakkingsmodule 30.000-50.000 euro, afhankelijk van wat je allemaal wil.”