Slikken maar?

het belang van vitamine D voor sportieve fietsersHet is een van de weinige vitamines die veel mensen moeten bijslikken: vitamine D. Want nogal wat Nederlanders hebben een tekort aan deze belangrijke stof, die niet alleen noodzakelijk is voor sterke botten, maar mogelijk ook voor de afweer en spierkracht. 

De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat vitamine D een centrale rol speelt in veel lichaamsfuncties, niet alleen voor de botgezondheid, maar ook voor de afweer en spierkracht. Er is zelfs een relatie gevonden tussen een hogere vitamine D-status en een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en dementie. Nog niet duidelijk is of extra vitamine D deze aandoeningen ook kan voorkomen, maar dat de ‘zonvitamine’ belangrijk is, staat wel vast. En dat geldt ook voor fietsers die hun voeding willen optimaliseren.

Samen met Yneke Vocking schreef ik er een artikel over voor Fiets nr. 2 van 2016. Hierin onder meer resultaten van het  onderzoek dat Evelien Backx deed onder Nederlandse topsporters. Opmerkelijk: veel sporters in dit onderzoek hadden aan het eind van de winter geen optimale vitamine D-status van 75 nanomol per liter. En om die wel te bereiken konden ze het beste 55 microgram per dag slikken.