Nieuw portret van een gedreven zelfstandig professional

Portret Marian Kokkeler lichaamsgeoriënteerde PsychotherapiePortret Marian Kokkeler Lichaamsgeoriënteerde Psychotherapie

Therapeute Marian Kokkeler kiest heel bewust voor een lichaamsgerichte aanpak bij haar cliënten. “Ik help mensen die een emotionele of psychische blokkade hebben opgelopen en gebruik lichamelijke sensaties als ingang voor het oplossen van hun problemen.”

 

Mijn aanpak is altijd lichaamsgericht. Hoewel ik nieuwsgierig ben naar wat mensen beweegt en wat ze hebben meegemaakt, probeer ik zo veel mogelijk weg te blijven bij ‘het grote verhaal’. Een trauma wordt steeds weer getriggerd door dit verhaal te blijven vertellen en dit lost niets op.

Het lichaam liegt niet. Het bedenkt en beredeneert niets. Terwijl het toch veel vertelt over de mentale processen die er ook spelen. De kern van het probleem moet gevoeld worden, in plaats van verteld. Dus leid ik de aandacht in eerste instantie naar de lichaamssensaties. Daarna komen de gesprekken vanzelf op gang, maar ook eventuele emoties, beelden en herinneringen. Ik laat een cliënt niet tot het uiterste gaan, maar begeleid hem of haar telkens als het nodig is weer naar de veiligheid van het nu.

Ik geniet als mensen verrast zijn door het positieve effect dat een sessie kan hebben. Bijvoorbeeld wanneer mensen niet weten wat ze kunnen verwachten en worden geraakt door ‘alleen maar’ goed naar hun eigen lichaam te luisteren. Dat ze ontdekken dat er veel meer in hun leeft dan ze hadden verwacht. Dat er bijvoorbeeld emoties zijn waar ze geen vermoeden van hadden. Of als iemand na een of twee sessies heel helder krijgt dat het probleem anders benaderd kan worden. Die aha-erlebnis van mensen geeft mij veel voldoening.

Het delen van inzichten is belangrijk voor mij. Maar ik wil niet de waarheid verkondigen. Ik leer van cliënten en ik leer van het leven. Een van die inzichten is dat lijden altijd ontstaat door verzet. Lijden is geen lijden meer als je je niet meer verzet. Loslaten gebeurt vanzelf als je ziet waar het over gaat. Het leven zal je niet langer meer ‘te grazen nemen’ als je alles onder ogen durft te zien en te accepteren.

Food for text maakt portretten waarin de gedrevenheid en passie van ondernemers en zelfstandig professionals zichtbaar wordt.

Lees het complete portret