Leren kinderen nog wel handen wassen?

handenwassen_wk

Een kleine niet-representatieve steekproef, onder mijn kinderen van 6 en 9 jaar oud:

Afgelopen dinsdag 15 oktober was het internationale handenwasdag, iets van gemerkt? Huh? Nee.

Wassen jullie je handen op school voor het eten? Nee.

Ook niet als je eerst buiten hebt gespeeld? Nee, maar we kloppen onze handen heel goed af als we in de zandbak hebben gezeten!

Er is trouwens nooit zeep om je handen mee te wassen! Die is altijd op.

Ook op andere scholen waar ik een paar jaar terug als Pabo-student stage liep, bleek handen wassen geen onderwerp. Het werd niet structureel gedaan voor het eten in de klas. Om het nog maar niet te hebben over de hygiëne op de toiletten: vaak vieze toiletbrillen, druppels – of erger – van ‘ongelukjes’ op de vloer, geen zeep en vaak natte handdoeken. Ook viel me op dat er geen besef was van het belang van handen wassen voor het eten en na het buitenspelen in de zandbak. Nu zijn dit natuurlijk maar een paar indrukken bij een paar scholen, maar opvallend vond ik het wel.

Want genoeg onderzoeken laten zien dat het echt zin heeft om de handen te wassen. Minder overdracht van ziektes, zoals maagdarm- en luchtweginfecties, en dus minder zieke kinderen en minder ouders die thuis hoeven te blijven om op hun zieke kind te passen. Gezondheidskundige en economische voordelen te over, zou je zeggen.

Ook ontbreekt het in Nederland niet aan voorlichting en voorlichtingsmaterialen over het onderwerp. Een simpele google-zoekactie bracht me al bij informatie van het VoedingscentrumGGD’s, het RIVM en bijvoorbeeld Tork, een fabrikant van allerhande hulpmiddelen voor handen wassen. Bovendien zijn er allerlei leuke proefjes en activiteiten die je met kinderen kunt doen rond handen wassen, hygiëne en microbiologie.

Nu zullen er ongetwijfeld scholen in Nederland zijn die wel aandacht besteden aan handen wassen en hygiëne, en waar bijvoorbeeld wel altijd vloeibare zeep aanwezig is. Ik ben heel benieuwd naar dit percentage scholen. En ik zou willen weten waarom dit bij de andere scholen niet wordt gedaan of niet lukt.