Hoe staat het met de voedselveiligheid van insecten?

Eetbare insecten zijn een nieuwe bron van eiwit voor diervoeder en menselijk voedsel. Maar hoe zit het met de voedselveiligheid? Voor VMT sprak ik daarover met prof. Ine van der Fels-Klerx van Wageningen Food Safety Research.

“De laatste jaren is enorm veel onderzoek gedaan naar de voedselveiligheid van insecten”, zegt Van der Fels. “En we weten inmiddels best veel, maar er zijn ook nog heel veel vragen. We hebben nu bijvoorbeeld voor een aantal chemische stoffen en insectensoorten uitgezocht hoe die stoffen ophopen in de insectenlarven bij de kweek. Maar dat zou je nog voor een hele range aan andere insecten en stoffen moeten doen onder gecontroleerde omstandigheden.” Daarnaast is er nog veel onbekend over bijvoorbeeld de microbiologische voedselveiligheid, de invloed van processing, de overdracht van ziekten en de allergeniciteit. Volgens Van der Fels staat onze kennis over de voedselveiligheid van insecten daarom nog in de kinderschoenen.

Lees het artikel in VMT 4-2020.