De witte motor zwart gemaakt

De witte motor zwart gemaakt. Moet zuivel in de ban?Yoghurt, kwark, chocolademelk: voor veel fietsers is zuivel een favoriet herstelproduct. Maar met het verschijnen van het boek Melk de witte sloper haalde deze productgroep nogal wat negatieve pers in juni. Moet zuivel in de ban?

In juni buitelden de voedingskundigen, journalisten, diëtisten en iedereen die graag zijn zegje doet over voeding over elkaar heen. Aanleiding was het uitkomen van de Nederlandse vertaling van Got Milked, het boek van Alissa Hamilton. Dat kreeg met Melk de witte sloper een veel ‘agressievere’ titel mee dan de oorspronkelijke uitgave. De Engelse titel leek vooral een knipoog naar de in de VS zo succesvolle pro-melkcampagne Got Milk?, met tal van beroemdheden met melksnor in de hoofdrol. In Nederland werd dit een variant op ‘Melk de witte motor’.
Alissa blijkt zelf niet helemaal gelukkig met de Nederlandse titel, al wil ze het niet me zo veel woorden zeggen in het interview dat Yneke Vocking en ik met haar hadden in Amsterdam, uit beleefdheid richting de uitgever. Ook het eerste deel van de ondertitel ‘Waarom melk slecht voor je is…’, blijkt niet haar boodschap. “Ik zeg niet dat melk slecht voor je is; zelf mijd ik zuivel niet in mijn dieet. Gisteren had ik nog yoghurt bij het ontbijt”, zegt de tengere Canadese die hardlopen als hobby heeft en kefir als favoriete zuiveldrank.
Toch belicht de schrijfster in haar boek louter de (mogelijk) minder goede of slechte kwaliteiten van (te veel) melk en zuivel. Alissa: “Dat is precies het punt dat ik wilde maken. Ik vind dat ik niets meer hoef te schrijven over het goede van melk, daarover hebben we al genoeg gehoord. Ik wil de balans in de berichtgeving herstellen. En ik probeer onze ‘mindset’ te veranderen, zodat we ons realiseren dat niemand melk nodig heeft om gezond te zijn. Dat melk niet het wondervoedsel is dat we dachten.”
Gevolg van die keuze is echter dat haar boek een onevenwichtig en eenzijdig relaas is geworden dat net als de wonderverhalen over melk niet het complete plaatje laat zien. En dat eerder schrik aanjaagt, dan informeert. Die angst proberen we weer wat weg te nemen, want de beschikbare informatie wijst erop dat melk inderdaad geen superfood is dat je kunt drinken als water, maar dat het evenmin een nieuwe volksvijand is. Sterker nog, voor de meeste Nederlanders lijkt zuivel nog steeds een waardevolle voedingsbron en voor sporters een prima herstelproduct.

Het artikel De witte motor zwart gemaakt verscheen in Fiets nr. 8-2015.