Simulatietool hulpmiddel tegen voedselverspilling supermarkt

kiezen in de supermarktIn de strijd tegen voedselverspilling in de supermarkt is een nieuw hulpmiddel in de maak. Een simulatietool waarmee het effect van verbetermaatregelen wordt gekwantificeerd. Onderzoekers van TI Food and Nutrition en projectpartners CBL en FNLI hebben hiermee een krachtig gereedschap in handen om derving verder te beperken.

Stel je verlaagt de temperatuur in de versketen een paar graden, wat doet die maatregel met de houdbaarheid? En wat is de invloed op de derving en de beschikbaarheid van een voorverpakt versproduct in de winkel? Met het door TI Food and Nutrition ontwikkelde decision support system (DSS) is dat snel door te rekenen. Zowel maatregelen die de houdbaarheid verlengen als logistieke maatregelen zijn te beoordelen op hun effectiviteit. Denk ook aan het overgaan op verpakken onder gemodificeerde atmosfeer, het verkleinen van de besteleenheid of het verkorten van de levertijd.

Voedselverspilling terugdringenHet artikel is gepubliceerd in VMT nr. 3-2014.