Het goede van groente

GroentenbroodGezond en duurzaam gaan hand in hand bij gebruik groentevezels

Brood, vleesproducten, pasta: allemaal voedingsmiddelen die kunnen worden verrijkt met groentevezels. Waarom? Niet alleen omdat het lekker blijkt, gezond is, kleur toevoegt en waterbindend werkt, maar ook omdat groentereststromen zo worden benut.

De Noordwest-Europese consument eet te weinig groente en fruit, terwijl in veel EU-landen de inwoners de aanbeveling van 30 tot 40 gram voedingsvezel per dag niet halen. Het verwerken van groentevezels in voedingsmiddelen is een van de technologische oplossingen om de consumptie te verhogen. Maar welke eigenschappen hebben groentevezels en hoe zijn ze te verwerken in producten?

In Nederland zijn een aantal bedrijven bezig met het ontwikkelen van groentevezels als ingrediënt, bijvoorbeeld voor gebruik in brood, vleeswaren of pasta. Welke dat zijn, is te lezen in de bladen VMT 15-2015 en in Holland Food Innovations nr. 4 van 2015.